Savion VPK toimii arkisin 2. asteen ja viikonloppuisin 1. asteen sopimuspalokuntana Keravalla, Keski-Uudenmaan aluepelastuslaitoksessa. Toiminta-alueenamme on palokunnan kotikaupunki ja sen lähialueet. Keravalla on myös vakinainen pelastusasema, jonka avustavaksi palokunnaksi Savion VPK:ta voidaan luonnehtia. Kun Keravan vakinaiset pelastusyksiköt poistuvat kaupungin rajojen ulkopuolelle, Savion VPK:n rooli kaupungin suojana korostuu.

Savion VPK hälytetään hätäkeskuksesta sammutusmiesten matkapuhelimiin lähetetyillä robottipuheluilla ja VIRVE-radioverkon kautta. VPK osallistuu Keravalla peruslähdön osana jokaiseen rakennuspaloon tai suurempaan sammutustehtävään. Savion VPK voidaan osana Keski-Uudenmaan aluepelastuslaitosta hälyttää myös lähialueiden suurempiin tulipaloihin. Hälytystehtäviä palokunnalla on vuosittain noin 120 kpl.

Ympäristönä Kerava on pelastus- ja vapaapalokuntatoiminnan kannalta monin tavoin haasteellinen. Kaupungin pinta-ala on kohtalaisen pieni, ainoastaan 30,9 neliökilometriä. Asukastiheys on kuitenkin 1153 as/km joka on maan kolmanneksi suurin (v.2015). Lisäksi Kerava sijaitsee monien tärkeiden kulkuväylien solmukohdassa. Kaupungin läpi kulkee Helsinki-Riihimäki -päärata, johon Keravan kohdalla yhdistyvät Lahden oikorata ja Porvoon jalostamolta tuleva teollisuusrata sekä Vuosaaren satamaan menevä rata. Vaarallisten aineiden liikennettä kulkee Keravan läpi myös kumipyörillä, sillä Keravan poikki kulkee kaksi tärkeää väylää: Öljytie ja Lahden moottoritie. Helsinki-Vantaan lentokenttä on vain noin 10 kilometrin päässä, mikä aiheuttaa omat riskitekijänsä; lentokentän päälaskeutumislinja kulkee suoraan Keravan yli.

Keski-Uudenmaan aluepelastuslaitos antaa Savion VPK:lle vuosittain määrärahan, jolla kaluston kunnossapito ja operatiivinen toiminta kustannetaan. Lisäksi palokuntalaiset tekevät aktiivisesti varainhankintatyötä toimintakyvyn ylläpitämiseksi. VPK:n sammutusmiehet eivät ole ammattipalomiehiä vaan vapaaehtoisia, jotka eivät saa toiminnasta palkkaa. Edes palokunnan päällikkö ei nauti rahallista korvausta työstään. Hälytysosaston lisäksi palokunnassa toimii aktiivinen nuoriso- ja naisosasto.

Palokuntamme hälytysosasto harjoittelee maanantaisin klo 18 ja nuoriso-osasto keskiviikkoisin klo 18. Naisosasto kokoontuu tiistaisin klo 18. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme!